Gedachtenisbijeenkomst 12 november moet recht doen aan in 1942 weggevoerde Joodse Dordtenaren

DORDRECHT - De Gedachtenisbijeenkomst op zondagavond 12 november 2017 moet recht doen aan de meer dan honderd Joodse Dordtenaren, die 75 jaar geleden werden weggevoerd naar vernietigingskampen. Daarom klinkt 75 jaar later in de Grote Kerk het heilige Joodse Kaddisj-gebed.  Daarvoor zullen zeven Joodse kinderen als teken van hoop en licht kaarsen aansteken. 


Ds. Paul Wansink vindt dit een sleutelmoment in de Gedachtenisbijeenkomst, die op initiatief van het Platform van Dordtse kerken wordt gehouden. ,,Centraal staat ook de boodschap dat we dit niet meer mogen laten gebeuren. Toen de Joodse Dordtenaren werden weggevoerd, bleef verzet veelal uit. Ook de kerken hebben het er toen bij laten zitten. " De voorganger vindt het daarom van groot historisch belang, dat in zijn kerk - een symbool van Dordrecht - weer cultureel en religieus erfgoed van Joodse Dordtenaren een plek krijgt.

Een aantal nabestaande heeft inmiddels ook de uitnodiging aanvaard om op zondagavond 12 november aanwezig te zijn. Alhoewel de gebeurtenissen toen voor Dordtenaren en Dordrecht dramatisch waren, willen de organisatoren zich daardoor beslist niet laten verlammen.

Het gedenken  is niet bedoeld om het gevoel van schuld te versterken, maar het bewustzijn van verantwoordelijkheid. In het programmaboekje wordt dat omschreven als: ,,Het herdenken van Joodse Dordtenaren kan ons zo helpen te beseffen dat het onze opdracht is onze wereld te bewaren voor het onheil van antisemitisme en breder discriminatie van hele bevolkingsgroepen".

Burgemeester A.W. Kolff zal om zeven uur, bij de opening van de Gedachtenisbijeenkomst, het woord voeren. Aan het einde van de bijeenkomst zal bij de uitgang worden gecollecteerd voor de Dordtse stichting Stolpersteine, die inmiddels in het centrum van de stad al 86 herdenkingsstenen heeft geplaatst als eerbetoon aan omgebrachte stadgenoten.

Het regionale Ivrietkoor Al Naharot onder leiding van Doron Peper speelt een belangrijke rol in de gedachtenisbijeenkomst. Voorzitter Bertie Rodriguez en dominee Wansink hebben samen de inhoudelijke lijn voor de Gedachtenisbijeenkomst uitgezet. ,,We recht doen aan het Joodse erfgoed want zao verweven was met Dordrecht en de Dordtenaren".  Hannah Verhulst werkt mee als chazzanit (voorzanger) en mezzo-sopraan.  De musici zijn Sefanja Severin, Ruzana Tsymbalova en Diana Byazarti, Freek van Diest, Clara Riviere Visier en Cor Ardesch, Bertie Rodrigues spreekt persoonlijke woorden en Edjo Frank draagt een speciaal gedicht voor.  Vier klokken zullen voor de dienst luiden om de stad te bepalen bij een unieke bijeenkomst, die de deportatie van november 1942 terug brengt in het heden. Op de voorpagina van het programmaboekje staat een foto van de voormalige Dordtse Synagoge, die met de Joodse school en het Joodse badhuis beeldbepalend was in de omgeving van de Grote Markt. De kerk opent voor de Gedachtenisbijeenkomst om half zeven de deuren.< terug naar overzicht