Jaar van verzet centraal op interkerkelijke herdenking

DORDRECHT -  Bij de christelijke herdenkingsbijeenkomst op vrijdagavond 4 mei  in de Singelkerk  - die om zeven uur begint - krijgt het nationaal jaarthema: ,,2018: jaar van verzet" de volle aandacht.   In de tweede wereldoorlog streden mensen voor recht en tegen onrecht. Velen betaalden met de prijs van hun eigen leven. Dat gebeurde ook in Dordrecht. Zeker in het begin van de oorlog was er maar een kleine groep Dordtenaren die in verzet kwam.

Een aantal namen van Dordtse mensen uit het verzet klinkt dan ook op 4 mei in de kerk op de hoek Dubbeldamseweg/Singel. Gemeenteraadslid Joost Veldman (Christenunie/SGP) zal ditmaal de namen lezen.  De Dordtse verzets-psalm 43 heeft een plaats in de liturgie.

Het Platform Dordtse kerken en de stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID) zetten met de organisatie van de 4 mei herdenkingsbijeenkomst de traditie voort, die in 1946 in Dordrecht begon in het uur voor de  plechtigheden rondom het herdenkingsmonument op het Sumatraplein. Wederom verlenen voorgangers uit verschillende geloofstradities hun medewerking aan de herdenking.  Ds. Matthijs Haak van de Kandelaarkerk spreekt de overdenking uit.

Tijdens de bijeenkomst zal met zorg uitgekozen muziek klinken.  Hans Okkerse bespeelt het orgel. Met violiste Alisa van Dijk brengt hij  Elegie voor viool en orgel, opus 150 nr.5 van Joseph Rheinberger.

De namen die worden genoemd in de herdenking zijn: Leendert Keesmaat van de verzetsgroep De Geuzen (1911-1941), marconist van Soldaat van oranje Aart Alblas (1918-1944),  Dordtse verzetscommandant Sytze Roelof Beinema (1894-1944),  opperwachtmeester bij de gemeentepolitie Gijsbert van Bemmelen (1898 – 1944) en aspirant-inspecteur van gemeentepolitie Pieter van de Puijl (1921-1944),  leraar/politicus mr. Emanuel Hamburger (1901-1945) en de Joodse verzetsman Abraham Wijnberg (1913-1943). Nadat deze namen hebben geklonken is er een moment van stilte, zodat een ieder ruimte heeft om ook andere namen in herinnering te nemen omdat de mensen die hun persoonlijk leven offeren voor onze vrijheid niet worden vergeten.

Iedereen is vanzelfsprekend welkom in de kerk, waarvan de deuren om half zeven open gaan. Het kerkgebouw ligt loopafstand van het Sumatraplein waar de gemeentelijke plechtigheden zijn voor 4 mei.