Dordrecht luidt kerkklokken als teken van hoop en solidariteit

DORDRECHT – Twaalf kerken van Dordrecht, waaronder de Grote kerk als symbool van de stad, luiden zaterdagavond om 8 uur vijf minuten de klokken. Daarmee wordt de uitnodiging onderstreept om overal in de stad een kaars voor het raam te zetten of een kaarsen-lantaarn buiten. ,,We beschouwen dit als tekenen van hoop en solidariteit in deze moeilijke tijd voor alle Dordtenaren, voor onze veelkleurige stad en voor ons land en wereld”, aldus de voorzitter van het Platform Dordtse kerken, Hans Berrevoets. Zijn overlegorgaan doet als eerste de oproep voor de zaterdagavond, maar hoopt op een sneeuwbaleffect.

Dordrecht noemt zich de stad van het begin op verschillende sleutelmomenten van de vaderlandse historie. ,,We staan elk jaar op 19 juli stil bij de betekenis van de eerste vrije Statenvergadering in onze stad in 1572, toen mee de basis werd gelegd voor het land dat we nu zijn. De Koning kwam op koningsdag 2015 ook in Dordrecht om voor het museum Hof van Nederland de grondbeginselen van vrijheid te tekenen, die met 19 juli 1572 zijn verbonden. We staan voor vrijheid van geloof en vrijheid geweten. En we zijn in deze moeilijke periode door het coronavirus ook allemaal Dordtenaren, die een verantwoording dragen voor de toekomst van alle mensen en onze stad.  Daarom is het goed om samen een gebaar van hoop te maken naar elkaar, naar mensen die onder enorme druk hoe werk doen en om iets uit te stralen”, aldus Hans Berrevoets.

Hij noemt een kaars een veelzijdig symbool dat voor veel mensen een betekenis heeft. ,,Ons Platform heeft wel de eerste stap gezet om zaterdag zoveel mogelijk kerkklokken te laten luiden en om een licht zichtbaar te maken, maar we beschouwen dit als een algemeen initiatief voor alle 118.000 Dordtenaren. Zijn Platform en Missie Dordt hadden al eerder hun eigen achterban gevraagd om elke dag met stilte, vasten en gebed stil te staan bij de zorgen, die enorm leven. De geloofsgemeenschappen zijn ook op weg naar Pasen op een unieke wijze. Dat initiatief wordt zaterdagavond tussen 7 en 8 uur afgesloten en is niet gekoppeld aan de oproep voor na acht uur.

Het is de opzet de kerkklokken in alle wijken circa vijf minuten vanaf acht uur laten luiden. De volgende kerken doen mee: Grote Kerk, Wilhelminakerk, Petruskapel, Augustijnenkerk, Antoniuskerk, Verrezen Christus, Zuidhovenkerk, Andreaskerk, De Wijnstok, Julianakerk, Pauluskerk, Remonstrantse gemeente. Dat betekent dat vrijwel alle kerkgebouwen die over een kerkklok beschikken, deze zullen laten klinken op zaterdagavond.
Het Platform vraagt mensen, die meedoen zorgvuldig met de brandende kaarsen om te gaan en om negen uur uiterlijk het vuur te doven. ,,Veiligheid is altijd een punt.”

Dit bericht delen