Geen bezinningsbijeenkomst op 4 mei

DORDRECHT – Voor de eerste keer in 75 jaar zal er geen speciale bezinningsbijeenkomst zijn op 4 mei  in het uur voor de dodenherdenking op het Sumatraplein in Dordrecht.  Daarom wordt aan kerken en geloofsgemeenschappen gevraagd om op zondag 3 mei, in de online diensten, stil te staan bij de betekenis van 4 mei.

Het TV programma Licht voor Dordt, dat vanaf zondag 3 mei (12 uur) tot en met maandag 4 mei (17 uur) zal worden uitgezonden via RTV Dordrecht staat ook  in het teken  van 4 mei (herdenken) en 5 mei (vieren). Het gedicht van de achttien doden, waarvan de Dordtse verzetsman Leendert Keesmaat er een was en zijn psalm 43 krijgen in het programma aandacht. Ds. Gert Jan Vogel en pastoor Tjeerd Visser zullen medewerking verlenen.

In Dordrecht was in 1946 – in de Wilhelminakerk – de  eerste interkerkelijke dienst in het uur voor de dodenherdenking. Deze traditie ging wel met de tijd mee, maar had elk jaar een vaste plek in het uur voor de dodenherdenking. De interkerkelijke dienst wordt door laatste jaren georganiseerd door het Platform Dordtse Kerken met als locatie de Singelkerk op de hoek Singel/Dubbeldamseweg.

,,Het is heel verdrietig dat juist in het jaar dat we stil mogen staan bij 75 jaar bevrijding van ons land de bijzondere herdenking om begrijpelijke redenen voor de eerste keer niet door kan gaan. We zijn daarom op zoek gegaan naar nieuwe wegen om toch voor een licht voor Dordt te zorgen in deze uitzonderlijke tijd,” aldus de voorzitter van het Platform Dordtse Kerken, Hans Berrevoets.

Samen met voorgangers van allerlei interkerkelijke organen in Dordrecht, zoals het Evangelisch Contact, het Klein Convent en Missie Dordt, vraagt het Platform Dordtse kerken om op de zondag voor 4 mei aandacht te besteden aan herdenken en vieren. Deze woorden staan voor 4 mei als dag van de dodenherdenking en 5 mei als bevrijdingsdag. Ds. Gert Jan Vogel, vicevoorzitter van het Platform Dordtse Kerken vindt het juist nu erg belangrijk dat we hier bij stilstaan om niet te vergeten. ,,De kerken hebben juist in de unieke tijd waarin we samen leven, ook de mogelijkheid om stads breed op een eigen wijze een teken van Hoop te zijn voor morgen.” Alle kerken en geloofsrichtingen krijgen daarom  een uitnodiging om aandacht te besteden aan 4 mei, waarbij  liturgische suggesties zijn gevoegd.

Voorzitter Berrevoets: ,,We zullen zeker aandacht vragen voor de Dordtse psalm 43 van Leendert Keesmaat, die op 13 maart 1941 behoorde tot de achttien uit het gedicht van Jan Campert. Keesmaat, die in 1945 in Dordrecht op het ereveld van de algemene begraafplaats, nu Essenhof, werd herbegraven, had de psalm op zijn lippen toen hij uit zijn cel werd gehaald in het zogeheten Oranjehotel in Scheveningen. Hij ging zijn laatste aardse gang, met geweren op zich gericht, naar de fusilladeplaats op de Waalsdorpervlakte. Verzetsman Keesmaat, die lid was van de eerste verzetsgroep De Geuzen, zong met de dood voor ogen over een bestemming van Hoop. In de psalm wordt de executie een kortstondig ongeneugt genoemd om zich daarna eeuwig te kunnen verheugen. Zo krachtig kan dus een psalm zijn en hoop worden verwoord. Het raakt ook mensen, die alleen om historische redenen gedicht en psalm horen.  Tijdens de officiële Geuzen herdenking in Vlaardingen – elk jaar 13 maart – spelen het gedicht en de psalm daarom een belangrijke rol. Met het Wilhelmus wordt de herdenking altijd afgesloten.

Ds. Vogel hoopt namens het Platform van Dordtse kerken dat in alle on line bijeenkomsten in kerken op 3 mei het volkslied ook een plek kan krijgen. ,,Het was verboden om dat in de oorlog in het openbaar te zingen. Het getuigt juist nu van kracht, dat we het allemaal laten klinken in onze online diensten op internet. Dordrecht laat zo ook zien de stad te zijn van vrijheid van geloof en geweten, waarbij ons Platform van Dordtse Kerken ook elk jaar op 19 juli stil wil staan.”

RTV Dordrecht besteedt vooraf al op een speciale manier aandacht aan 4 mei in het kader van het programma Licht voor Dordt. Dat is zondag 3 mei vanaf 12 uur te zien tot en met maandagmiddag 4 mei 17 uur. Het programma begint met een blik op de Dordtse Grote kerk. In de toren laat de beiaard automatisch – in 45 seconden voor het hele uur al een deel van de melodie van psalm 43 horen.

Vanaf 2008 is er in Dordrecht speciale aandacht voor de religieuze en historische betekenis van psalm 43. In veel plaatsen in Nederland heeft de psalm een plek in programma’s in het kader van de dodenherdenking. In Dordrecht is daarmee de naam van Leendert Keesmaat verbonden, die in 1945 in Dordrecht werd herbegraven en een eregraf heeft op de Essenhof.

Zijn naam en velen andere namen klinken altijd – om niet te vergeten – op de eerste zondag in mei tijdens de herdenking op de Essenhof. Door de corona crisis kan die herdenking voor de eerste keer na de oorlog ook niet op een vertrouwde manier plaats vinden.

Dit bericht delen