Hagepreek in Dordrecht draait op 19 juli rond vrijheid van godsdienst

DORDRECHT – Op de plek waar Koning Willem-Alexander in 2015 in Dordrecht tekende voor vrijheid van geloof en vrijheid van geweten is er op woensdag 19 juli voor de tweede keer een hagepreek. Pastoor Tjeerd Visser zal ditmaal de overdenking uitspreken. De bijzondere dienst in de openlucht voor het museum Hof van Nederland begint rond kwart over zeven na de toespraak van burgemeester van Dordrecht, Peter van der Velde.

Het Platform van Dordtse Kerken juicht het bij monde van voorzitter Hans Berrevoets toe, dat er in Dordrecht elk jaar op 19 juli ruimte is voor herdenken en vieren.  ,,Toen op de eerste Vrije Statenvergadering van 19 juli 1572  werd door twaalf Hollandse steden in Dordrecht gekozen voor een strijd voor de vrijheid van geloof en vrijheid van geweten. Stadhouder Willem van Oranje kreeg de leiding. De hagepreek anno 2017 is daarom kerkelijk breed van opzet zijn. Onze pastoor Tjeerd Visser komt aan het woord.  In juli 1572 werd de katholieken het zwijgen opgelegd.  Daarom zal het thema van de hagepreek ook  vrijheid van godsdienst zijn.”   Na het meer kerkelijke deel op het plein voor het museum komt er een historische duiding  van professor Herman Pleij.