Kerkklokken luiden nieuwe jaar in

DORDRECHT – Kerkklokken in Dordrecht luiden als teken van hoop het jaar 2021 in. Dat welkom aan het nieuwe jaar zal  circa een kwartier duren. Daarmee zijn de klokken wederom een symbool van solidariteit en van verbondenheid met elkaar. In maart 2020 klonken de klokken ook over de oudste stad van Holland bij het begin van de breed gedragen  corona hulpactie Licht voor Dordt.

Vooral de zwaarste luidklok van Nederland in de toren van de Grote Kerk, de bijna tienduizend kg wegende Jan Noorland klok zal het klokgelui dat Dordtenaren van alle kanten kunnen horen krachtig ondersteunen. Noorland kreeg de klok op zijn naam, toen hij in 2000 afscheid naam als eerste burger van Dordrecht. Zijn opvolger en honderdste burgemeester van Dordrecht, Wouter Kolff, steunt het luiden van de klokken aan het begin van het nieuwe jaar.

 ,,We vinden het luiden van kerkklokken een mooi idee dat net voor de kerst dat vanuit de politieke hoek werd gelanceerd door het CDA en daarna breed werd opgepakt en omarmd. Zo laten we immers  symbolisch  horen dat we samen een kleurrijke samenleving zijn met aandacht voor elkaar”, aldus de voorzitter van het Platform Dordtse Kerken Hans Berrevoets.

Zijn organisatie vroeg half december de kerken met klokken om mee te luiden vanaf donderdag 31 december 24.00 uur tot vrijdag 1 januari 00.15 uur.

De opzet om de klokken te luiden is volgens Berrevoets een echt signaal van verbondenheid naar alle Dordtenaren.,

Burgemeester Wouter Kolff heeft daarom ook direct positief gereageerd op het plan om de kerkklokken te laten luiden bij het ingaan van het nieuwe jaar. Hij heeft historisch gezien een speciale verantwoordelijkheid voor de klokken in de toren van de Grote Kerk.

In de 69 meter hoge toren hingen immers ook  de noodklokken van de  stad die velen eeuwen door die belangrijke functie in de communicatie voor de burgers hadden. De overheid kon opdracht geven om de klokken bij uitzonderlijke situaties te laten luiden, zoals bij brand, of overstromingen en andere rampen. De bewoners wisten dan dankzij de klokken van de  Grote Kerk dat er een uitzonderlijke situatie was voor de stad, die toen meer was begrensd door de stadsmuren en het water.

De functie van de noodklokken is intussen al veel jaren overgenomen door moderne middelen van communicatie. De symbolische waarde van het luiden van luiden in uitzonderlijke tijden blijft. Daarom staat het geluid van de kerkklokken over Dordrecht voor meer dan historische feiten.  Juist nu mogen kerkklokken ook een teken van hoop en verbondenheid zijn voor het nieuwe jaar 2021. Dat het zo ook ons uitzicht geeft op meer ruimte en vrijheid. Dat past ook bij een stad Dordrecht, die vanaf 1572 symbool wil staan voor vrijheid van geloof en geweten. De Koning tekende er in 2015 in Dordrecht voor. Wij tekenen nu voor zo’n nieuw jaar.”

Dit bericht delen