Landelijke lancering Dordtse Koningsbrood

DORDRECHT –  In Dordrecht is zaterdag 28 maart de lancering van volgens nieuw recept gebakken Koningsbrood en het Dordts Koningsbrood. Het ,,Koninklijke” brood krijgt een landelijke en regionale uitrol op weg naar de eerste Koningsdag.  De stad Dordrecht speelt daarbij een centrale rol. In de oudste stad van Holland viert op maandag 27 april Koning Willem-Alexander met zijn familie zijn verjaardag.   De Nederlandse bakkersbladen publiceren deze maand het recept voor Koningsbrood 2015.  Alle bakkers van Nederland krijgen zo de kans om mee te bakken.

Het idee om brood ook een actuele Koninklijke betekenis te geven is in Dordrecht geboren en opgepakt door het Platform Raad van Kerken. Voorzitter Hans Berrevoets: ,,We zagen mogelijkheden om ons broodnodige verhaal te vertellen, maar brood zegt zoveel meer en geeft mensen de vrijheid om erop in te haken.  Koningsdag 2015 draait immers om verbindingen te zoeken in de samenleving. We werken samen aan een toekomst.”  Naast de inhoud noemt Hans Berrevoets het Koningsbrood in twee vormen ook voor iedereen iets speciaals en dus feestelijk op weg naar Oranjedag 2015.

Het eerste recept voor het Koningsbrood werd gemaakt door de Dordtse bakker Ton van der Breggen. Er bleek snel een breder draagvlak te zijn om het landelijk op te pakken.  In samenwerking met twee aankomend meesterboulangers, Wil van Gils en Herald Vugs, die als proefbakker in het European Bakery Innovation Centre (EBIC) van Sonneveld in Papendrecht werken, werd het recept ontwikkeld totdat het de juiste balans kreeg voor brood voor Koningsdag.

Het is nu zover dat het in twee vormen wordt uitgebracht.

Het zogeheten Dordtse Koningsbrood zal op zaterdag 28 maart voor de eerste keer zichtbaar worden gemaakt en direct te proeven zijn. Dat gebeurt op een openbare presentatie om twee uur in de Dordtse Andreaskerk aan de Jacob van Heemskerkstraat.  Het Platform Raad van Kerken lanceert dan ook suggesties voor eigen activiteiten met het Dordtse Koningsbrood. Alle Dordtse kerken zijn in een zogeheten broodbrief geïnformeerd. Om de toekomst handen en voeten te geven, zal een deel van de opbrengst van het Dordtse Koningsbrood naar een fonds voor kinderen gaan.

De stichting leergeld Drechtsteden wil kinderen uit de greep van de armoede halen en kansen bieden om mee te doen om  zo aan een toekomst te kunnen werken. Het Platform Raad van Kerken hoopt overigens dat iedereen die het Koningsbrood gaat verkopen een deel van de opbrengst Koninklijk zal bestemmen voor een goed doel.

Dit bericht delen