Sobere, besloten herdenking bij eregraven al op 1 mei in dordrecht

DORDRECHT – Vannuit de burgerij van Dordrecht zijn zaterdag bij twaalf eregraven op de Essenhof nieuwe bloemen gelegd om eer te bewijzen. Dat kon in vaasjes of voor de graven. Het Platform voor Dordtse kerken nam hiervoor de verantwoordelijkheid. Ook in vaasjes bij het Indie-monument op de Essenof en bij de 26 eregraven in Dubbeldam werd eer betoond met een witte of rode roos.

Vrijdag 1 mei was er een besloten plechtigheid bij de eregraven. De herdenking, die een kwartier duurde, begon bij het graaf van de Dordtse verzetsman Leendert Keesmaat (1911-1941). Bij de herdenking van vandaag waren vier achterkleinkinderen van de Dordts verzetsman Leendert Keesmaat (1911-1941) aanwezig. Hij was een van de achttien doden uit het beroemde gedicht van Jan Campert ‘Verhalen om nooit te vergeten’. Bij het eregraf van hun overgrootvader legden Elise, Sander, Karin en Laura rozen neer. Violiste Alisa van Dijk speelde daarna het volkslied. Bij alle 94 eregraven werd een rode of witte roos geplaatst.

Traditioneel is vanaf 1946 een plechtigheid op de eerste zondag van mei op de Essenhof. Deze bijeenkomst is afgelast en daarom kwam er een besloten bijeenkomst, die later wel via een artikel in AD De Dordtenaar, met een reportage op RTV Dordrecht en op Dordrecht.net bekend werd gemaakt.

Dit bericht delen