Stoomcursus rond historische mijlpaal

DORDRECHT – Over vier jaar kan Dordrecht een historische mijlpaal herdenken, die voor kerk, staat en taal van groot belang is geweest.  De grote internationale kerkconferentie die in  de geschiedenisboeken staat als Dordtse Synode is dan vierhonderd jaar geleden.  Het Platform Raad van Kerken belegt daarover een eerste openbare informatiebijeenkomst op donderdagavond 16 oktober.

Twee  Dordtse professoren, Fred van Lieburg en Antoon Vos, houden een inleiding in de Trinitatiskapel aan de Vriesestraat 20-22.  ,,Dordt voor dummies”  is de titel van wellicht een eerste stoomcursus Dordtse Synode.

Vanaf half acht is de kerk al open en verleent stadsbeiaardier Boudewijn Zwart muzikale medewerking met een inloopconcert. De vergadering wordt om acht uur geopend.

Volgens de voorzitter van de Raad van Kerken Dordrecht, Hans Berrevoets, is het van groot belang om te weten waarom de Dordtse Synode zo belangrijk was en is voor de ontwikkeling van Nederland tot zelfstandige natie.    ,,Je kunt alleen herdenken als je meer weet wat er vierhonderd jaar geleden speelde en waarover in Dordrecht werd vergaderd van 13 november 1618 tot 29 mei 1619. De gevolgen van de vergadering van toen zijn anno 2014 nog steeds voelbaar. De jaartallen 1618-1619 en 19 juli 1572, met de openbing van de Vrije Statenvergadering in het Hof behoren tot de belangrijke momenten in de stadshistorie.”

In  gereformeerde kringen is Dordt nog steeds een actueel begrip en als wordt gesproken over de Dordtse leerregels of Dordtse kerkorde en de Statenbijbel, waarvoor op de Synode de basis werd gelegd.  ,,De Statenbijbel is een boek dat meer dan enig ander van invloed is geweest op de Nederlandse (cultuur) taal”, zo melden soms reisgidsen.

Zo ontstond in elk geval, naast alle dialecten, langzaam één Nederlandse taal. Buiten een aantal kerken lijkt alleen de Dordtse Synode nauwelijks tot de verbeelding te spreken. Toch zijn er op weg naar vierhonderd jaar al twee nationale Synode gehouden – in 2010 en 2013 – in de Dordtse Grote kerk. Ook in 2016 is er weer zo’n bijeenkomst.

De gemeente Dordrecht wil ook mee activiteiten organiseren rond vierhonderd jaar Dordtse Synode. De herdenking en viering van Calvijnjaar 2009 in Dordrecht kan een voorbeeld zijn. De kerkhervormer werd toen vijfhonderd jaar geleden geboren en dankzij de Dordtse Synode was Dordrecht daarvoor de hoofdstad.

De stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID) is ook haast opgericht om de Synode wederom inhoud te geven anno 2018-2019. RID werkt samen met de Raad van Kerken om de komende mijlpaal te laten leven onder Dordtenaren.  De verwachting is dat er ook buiten Dordrecht veel belangstelling zal bestaan voor een breed programma in 2018 en 2019 in de oudste stad van Holland.

Met regelmaat komen bij de  VVV ook bezoekers uit het buitenland binnen lopen, die meer willen weten over de prominente historische rol van Dordrecht bij calvinisme. Eén plek kan zeker worden bekeken: De Grote kerk staat er symbool voor, want de openingsbijeenkomst en slotzitting van de Synode werd er gehouden.

Dit bericht delen